PERINGATAN TERAKHIR!!

untuk Segment Saya Punya Lagi Best!

Tarikh tutup segmen tersebut telah dilanjutkan pada Lepas Subuh 1 August 2011 HARAP MAKLUM!

so kepada sesiapa yang belum join..

ok tu jerk!


eh!!jap2..
sory tak dpt balas jejak korang..nant aku akan balas jugak ea..
busy sket 2 3 hari nie..
sorry geng!

k!
maceh!bubbye!howyeah!!

Sony Ericsson Xperia X10 Updated!!

Finaly Sony Ericsson endahkan jugak mogokan kami di forum mereka supaya keluarkan update Android OS 2.2 dan 2.3 untuk X10...
akan tetapi...mereka ceriakan kami pada mulanya dengan...

Tumbang!

jam yak amat kat PD nie!
Hapehal ntah...terjumpa plak dengan excident nie.....

RE-Howyeah : July Terboek!

mesti korang dah bosan kan aku asik buat entry pasal segmen ni jer..
hahah..
oleh kerana aku agak sebok sedikit setakat ni..
ini sahaja yang mampu aku buat setakat ini..
kalini entry terboek bulan july..
mungkin ada yang belum usha lagi entry2 ni kan??
so korang tengok2lah ea.. :)

Teknik Laporan yang Berkualiti

1.       BETUL/TEPAT (CORRECT/ACCURATE)
  • Data, fakta dan maklumat yang betul, tepat dan accountable (stand by your statement, e.g. on figures and facts)
  • Gunakan data semasa
  • Data terdahulu boleh dijadikan/digunakan sebagai perbandingan

2.       PADAT (CONCISE)
    • Tulis seberapa ringkas yang boleh
    • Ringkas tetapi padat, mencakupi semua perkara yang perlu

3.       LENGKAP (COMPLETE/COMPREHENSIVE)
    • Mempunyai data, fakta dan maklumat yang lengkap
    • Lampiran yang perlu, disertakan
    • Ada sinopsis/ringkasan, jika melebihi 6 muka (berpandukan Panduan Penyediaan Kertas JM)
    • Menyatakan bahan-bahan rujukan

4.       JELAS(CLEAR)
    • Huraian yang jelas
    • Menggunakan bahasa yang mudah difahami
    • Mengikut urutan logik (logical sequence)
    • Susun atur yang baik dan menarik (layout)
    • Ilustrasi yang menarik dan pelbagai





5.       URUTAN
  •  Sequential, dimana fakta/maklumat yang penting dikemukakan dahulu, diikuti dengan fakta/maklumat lain mengikut tahap kepentingan
  • Mengikut hierarki (hierachical) dimana penyataan umum diikuti oleh butir-butir/perincian
  • Perbandingan (comparative) dimana sesuatu idea dibandingkan dengan idea lain. Digunakan bersama dengan mana-mana dua diatas

6.       FORMAT / SUSUN ATUR
  • Berpandukan Arahan untuk kertas Jemaah Menteri
o   Ukuran kertas ialah saiz A4
o   Jarak (spacing) satu setengah (1.5)
o   Saiz Font yang seragam iaitu Arial saiz 14.
o   Justified

  • Nombor muka surat
o   Muka surat sebelum isi (body) guna huruf Roman, i.e. i, ii, iii dan seterusnya.
o   Muka surat isi (body), guna Arabic, i.e. 1- 9 dan seterusnya.
Nombor tajuk, sub tajuk dan para.
(amalan kertas Jemaah Menteri)
                1. TUJUAN
       1.1.
          1.1.1
     2. LATAR BELAKANG
                  2.1.
                     2.1.1.      








7.       PENGGUNAAN BAHASA
  •  Bahasa Malaysia, bila perlu terjemahan Bahasa Inggeris disertakan.
  • Mengguna ejaan baru.
  • Istilah teknikal atau perkataan yang mungkin menimbulkan kekeliruan hendaklah dijelaskan sewajarnya
o   Penjelasan dalam kurungan, atau
o   Nota kaki, atau
o   Lampiran penjelasan istilah, dan
o   Perkataan Bahasa Inggeris dicondongkan (italic).


8.       MEYAKINKAN(CONVINCING)
  • Matlamat utama kertas – untuk mendapat sokongan/pertimbangan.
  • Oleh itu semua asas/sebab/hujah (argument) perlu meyakinkan.

9.       BERSOPAN (POLITE)
  •  Menggunakan gaya bahasa dan penulisan yang bersesuaian, tidak keras.

Persoalan Yang Anda Tidak Pernah Terfikir...


korang penah tepikir macam aku pikir skrang ni??
1 malam tu aku lepak2 dengan kengkawan...
tetibe tebukak cite pasal benda ni...

*gambar ihsan Google

ada apa dengan gambar ni??

Anda adalah Kanak2 Terpilih!(Hi.how are you?)


Jawapan Sebenar Teka-Teki (Sambungan Teka-teki #2)


aku rasa agak lama aku biarkan teka teki ni tanpa jawapan yang sebenar kan..
kesian kat korang yang tertunggu-tunggu..heheh..
sory ea..aku sejak kebelakangan ni agak busy sket...

yang mana tak tau teka teki yang mana..
boleh KLIK SINI

so..jawapannya adalah.....

PESANAN TUAN TANAH!! : Ini Adalah Pengakuan Aku!

Eyceh!
tajuk macam supen jerk..
takmo kalah..hahah..
ok Nokakashichi Readers!

1st, aku nak mintak maaf kepada anda kepada anda semua yang rajin singgah blog aku dan tinggalkan jejak anda..
tak kesahlah yg bagi komen ke..kat shoutmix ke..
maceh banyak2!

dalam beberapa hari ni aku agak busy dengan hal-hal duniawi ni..
so aku tak bekesempatan untuk membalas jejak anda semua..
sory geng!

tapi aku akan balas jugak nanti ok! :)

2nd,kepada yang masih tercarik-carik jawapan teka- teki #2 tu Insya Allah aku akan memberi jawapannya nanti k.. :)

dan last sekali...Untuk Segment Saya Punya Lagi Best..
Alhamdulillah..setakat ni ada yang join cuma tak semeriah dengan segmen2 bloger yang lain kot..
mungkin tak tau atau kurang berminat...
Terima kasih yang sudi join segmen tersebut..
ini adalah segmen pertama aku..so aku harap korang dapat support aku..(ayat simpati)
tarikh tutup Segmen tersebut adalah pada 31 Julai 2011..
aku harap korang boleh submit entry korang secepat mungkin sebab...
aku mengharapkannya..
ahaha!
ok korang boleh join kat SINI..

ok tu jerk sempat aku sampaikan..

Maceh!Bubbye!Howyeah!!

PESANAN TUAN TANAH!!
Jom Join Segment Saya Punya Lagi Best!


Jawapan Teka Teki #2!

ingat lagi kan teka teki #2 tu??
tak tau boleh klik SINI
wah!!
finaly aku jumpa jugak siapa yang hebat menjawap teka teki aku tu..
hehehe..
tahniah aku ucapkan kat Blog Hangit
sebab berjaya menjawap dengan betul..
jawapan dia aku x publish lagi kat coment tu sebab.....
aku nak suruh korang jawap lagi..hehehe....

ni aku nak tunjuk sket jwapan dia neyh..
nengok neyh.......!!

Tips untuk anda!(sambungan Teka-teki #2)

ehem!ehem!
teka teki nombor 2!!
hahah!
dah lebih 24 jam aku rasa teka teki 2 ada kat blog aku..tapi masih belum ada yang berjaya menjawap....
hah??tak prasan??
teka teki tu ada kat SINI

Kecewa Dengan Malaysia!


Belum lawan Liverpool lagi dah buat Masalah diorang ni..
kadang2 aku rasa cam kelaka...
tulah sapa suruh masuk salah tempat...
tapi kadang2 aku pikir..tak patutlah buat camtu kan...
kita orang Malaysia..yang pergi bangga2kan team luar tu buat apa...
bialah orang nak pakai baju apa sekali pon....
ada ke patut......

Aku Blogger Negeri Darul Ehsan



Cam best je Segment ni..
so aku kuatkan semangat nak join! :p
kalau nak join just klik header tu jerk..:)

Teka-Teki #2 : Orang Tua!

ramai yang tak puas hati dengan teka teki Pertama aku tu..
hahaha!
sorry geng! aku pon takda jawapan yang sahih nak bagi kat korang..
aku pon terkena dengan kawan aku pon sama macam mana korang terkena dengan aku..:p

ok! kali ni teka teki yang ke dua pula..best pulak tengok korang semangat nak menjawap :p
heheh...

ni aku nak bagi teka teki ni..
baca dengan teliti ok?! :D

Jawapan Kepada Teka Teki!(Sambungan teka teki kura-kura)

Howyeah!!
Sory malam tadi penat sangat lepas tengok bola Malaysia Vs Arsenal...
aku bkn fan Arsenal ok!..aku penyokong tegar Malaysia...heheh :p
eh!silap citer kot aku masuk ni...
sory2!..hee.. :D

ok!thanxs kepada yang x putus2 menjawap dan salah tapi masih lagi mencuba...siap ngugot pon ade..hahaha!

kepada yang belum tengok teka teki tu sila KLIK SINI.
dan pengikut tegar blog aku telah mengamuk d shoutmix aku tu(ye ker tegar??hahaha)
tak caye korang pegi check situ..dah macam nak buat rusuhan tu..
ini memang bahaya!porak peranda blog aku nantik!gundah gelana aku di buatnya...
mintak maaf banyak2 ea kawan2..hee.....

Nak tau apa Jawapannya??(Sambungan Teka-Teki Kura-kura!)

hahaha..!!
kepada yang cuba meneka Teka-teki aku tu..
diharapkan banyak bersabar kerana jawapan anda semua adalah salah..
yang belum jawap tu..bolehlah jawap kat teka-teki aku tu kat SINI

ok!dah baca??dah dapat jawapan??
dah dpt 2 tahniah aku ucapkan! :)
yang belum dapat tu ni aku nak bagitau jawapan dia....
tapi kena tunggu malam nilah k!..hehehe :D

sama2lah kita tunngu...
tapi janji ngan aku ea..jangan marah aku pulak kalau kalau dah tau jawapan..
ini adalah 1 gurauan semata-mata..
harap korang boleh terimalah k!
selamat mencuba! :D

Ok!
maceh!bubbye!howyeah!!

PESANAN PENAJA
Jom Join Segment Saya Punya Lagi Best!

Wordless Wednesday #3


Published with Blogger-droid v1.7.2

Wordless Wednesday #4



PESANAN PENAJA
Jom Join Segment Saya Punya Lagi Best!

Published with Blogger-droid v1.7.2

SEGMEN : KENALI BLOGGER SPORTING


  • Jantina                       : LELAKI
  • UMUR                        : 21 TAHUN
  • STATUS                      : BUJANG
  • TEMPAT TINGGAL  : SELANGOR


kalau nak join klik header 2 ok!
maceh!bubbye!howyeah!! :D


PESANAN PENAJA
Jom Join Segment Saya Punya Lagi Best!


Ce Teka Kalau Korang Hebat!

bosan weyh malam ni..
meh aku bagi teka teki korang jawap..
nak??heheh...

ni aku nak bagi teka-teki ni...
sebenarnya teka-teki ni panjang macam buku cerita..
tapi aku pendekanlah ea..
baca bagi paham k.. :D


Pemikiran yang Jauh Lebih baik daripada Kita : BERSIH 2.0

seronok BW tadi terjumpa 1 artikal nie..
aku jumpa kat SINI

pemikiran pakcik nie lebih jauh jauh lebih baik daripada kita..
anda boleh befikir seperti ini??

Senjata Untuk 9.7.11 Dijumpai!!

 Senjata apa yang dijumpai??
senjata ni orang lain tak tau lagi sebab aku sendiri yang jumpa!
suspen kan??ahaha :p

ingat lagi entry pasal INI??
akhirnya aku sendiri yang selongkar beg tersebut...
dan aku dapati..senjata ter sebut adalah.....
JENG JENG JENG!!!

Hati-hati ketika berada di KL 9.7.11 Kerana....

sebab apa??hehehe..
ni aku nak citer nie..
rakan serumah aku dah sediakan senjata untuk ke KL esok..
aku tak join dia sebab aku tak terer menembak mcam dia
sebab dia memang di upah untuk tembak orang...
keja aku tengok jer dia packing barang2 siap2 then tarok tepi pintu rumah..
hee...:D
so, kepada sesiapa yang berangan nak jadi hero esok boleh lah carik member aku ni..
baru tau korang hero ke zero..hahaha :p

nie aku tunjuk sket menatang apa yang dia nak bawak esok..

Live - Gara-gara Bersih 2.0



Kesesakan teramat terok dari The Mines Menuju ke MRR2!
Ni Polis buat roadblock lah ni..argh!!
1jam stengah untuk 1km, memang berbaloi!

PESANAN PENAJA
Jom Join Segment Saya Punya Lagi Best!

Published with Blogger-droid v1.7.2

SEGMENT : Saya Punya Lagi Best!

teringin nak buat segment!
hahah...
dapat or x sambutan segment ni belakang cite..
yang penting aku mencuba untuk buat pertama sekalinya!!
heheh.. :D

Juvana The Movie

Tipulah kalau korang tak tau cerita ni..
kalau rumah korang takda tv mungkin ya..
hahah..

oIo!!apa nih??!!

Sedang aku seronok main fb...
terjumpa pulak benda alah ni..haha..
aku ingat dah takda lagi benda mcam ni kuar..
rupa rupanya ada jugak lagi benda2 macam ni...
hahaha....
kalau cam dulu cerita pasal hantu masuk rumah..
lepas 2 patuk ular..
dan banyak lagi kot..aku dah tak ingat..heheh..

kalau dah cina buat karangan memang macam ni ke apa??
hahaha...
(maaf kepada pembaca berbangsa cina,takda niat nak menyindir anda)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...